Wino Włochy

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich posiłków.

Wino online)

Które wino podawać do przystawek?
Jeśli zaczynamy od przystawek, najprzyzwoiciej postawić na lekkie, białe wino, jakie powinno być dobrze schłodzone. Od tej zasady jest niemniej jednak wyjątek: jeżeli przystawki przyprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.

Wino białe

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.

wino w kartonie

Z jakim winem podawać ryby?
Stara zasada mówi, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.